Enkla tips för att välja rätt konferenssystem när du köper på nätet
System för videokonferenser har nuförtiden nått en såpass bra kvalitet och en rimlig prisnivå som gör videokonferenssystem till en investering som ofta lätt kan räknas hem för många företag som spenderar en stor del av sin budget på resor.
På senare tid har det dessutom kommit många olika typer av videokonferenssystem. Allt ifrån stora konferensrumssystem till små skrivbordssystem.
När man ska investera i videokonferens är det viktigt att man redan innan vet hur man vill använda systemet. Är tanken att använda systemen för längre möten är till exempel ljudet väldigt mycket viktigare än man tror. Med en sämre mikrofon blir man lätt trött av videomöten vilket till slut leder till att man inte använder systemen. Om man däremot bara kommer att ha kortare möten fungerar det med ett billigare system med sämre mikrofon.
Bild och bandbreddskrav är andra viktiga aspekter att fundera över när du gör ditt val. Samtliga system är i dagsläget gjorda för att prioritera ljudet över bilden. Sämre bandbredd ger alltså sämre bild. Polycom är i dagsläget det fabrikat som kräver minst bandbredd och klarar därför av att leverera en bäst bild på minst resurser.
Oavsett om du använder ett videokonferenssystem av Polycom, Tandberg, Avercom, Sony eller annat fabrikat så kan alla kommunicera med varandra enligt videokonferensstandarden H.323. Produkter som inte kommunicera enligt denna standard rekommmenderas inte!
En annan viktig aspekt när man ska köpa videokonferenssystem är hur möjligheten till flerpartssamtal. Kommer ni använda systemen i flerpartsamtal? Hur ofta? Hur många? Även här finns olika lösningar. Man kan investera i en egen så kallad brygga om man ofta kommer använda flerpartsamtal. Man kan också tillfälligt hyra in sig hos företag som tillhandahåller virtuella mötesrum.
3 saker att tänka på
- Ljudet är A och O. Vilket system du än väljer så snåla inte på ljudet! Är ljudet brusigt eller hackigt spelar det ingen roll hur bra allt annat fungerar, då är systemet meningslöst ändå.
- Välj ett konferenssystem som är baserat på videokonferenssystemsstandarden H.323. Annars kanske inte ert system kan kommunicera med andra videokonferenssystem.
- För enkla, korta och relativt oviktiga möten fungerar Skype bra men för ordentliga möten är det inte ett alternativ.