Enkla tips för att välja rätt omega 3-produkter när du köper på nätet
Omega-3 är en fettsyra som finns i framförallt fet fisk som till exempel sill, makrill och lax samt via vegetabiliska källor som till exempel rapsolja och valnötter. Omega-3 har framförallt blivit känt för den påstådda egenskapen att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar vilket är en av världens vanligaste dödsorsaker. Detta har gjort att fet fisk och Omega-3 blivit en viktig del av kosten för många som är i riskzonen samt av andra som vill skydda sig i förebyggande syfte. Det bör dock påpekas att det inte är vetenskapligt bevisat att Omega-3 minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
Omega-3 är en essentiell fettsyra vilket innebär att kroppen inte kan själv kan framställa Omega-3 utan behöver få den via kosten. Omega-3 är dock inte bara en fettsyra utan består av olika typer av fettsyror. Vissa (DHA och EPA) kommer ifrån fisk medan ALA kommer ifrån växtriket.
Det godaste sättet att få i sig Omega-3 är förstås via en vällagad färsk fisk men det är inte alltid man har tid, råd eller möjlighet att äta fet fisk varje dag. Det finns också en risk att få i sig farliga tungmetaller via fisk vilket gör att vissa personer undviker att äta fisk.
Det går dock att få i sig Omega-3 via kosttillskott och naturläkemedel, tabletter som enkelt kan köpas via nätet numera. Förut var det vanligt med fiskolja men det går att framställa Omega-3 via vegetabiliskt via alger. Dessa tabletter har fördelen att de inte innehåller spår av tungmetaller från fisk.
Omega-3 tabletter är numera inte så dyra och det går att hitta bra kampanjer som säljer dem till lågt pris. Därtill finns även möjligheten att prenumerera på Omega-3 tabletter så att man enkelt får hem dem i brevlådan.
Foto: Suat Eman / freedigitalphotos.net
4 saker att tänka på
- Det bästa sättet att få i sig Omega-3 är att äta färsk fisk.
- Omega-3 från växtalger är bättre än omega-3 från fiskolja eftersom fiskolja kan innehålla spår av tungmetaller.
- Framställningen av Omega-3 sker ofta med en negativ påverkan på miljö, fiskebestånd och socioekonomi. Var nogrann med varifrån du köper dina omega-3 produkter och ring gärna butikerna och fråga hur just den produkten du överväger har framställts.
- Omega-3 från växtalger och krill är bättre ur ett miljöperspektiv då de befinner sig längre ner i näringskedjan. Påverkan på naturen blir alltså mindre.