Enkla tips för att välja rätt kockknivar när du köper på nätet
En kockkniv är den mest klassiska kniven i köket. Bladet är mellan 15 och 30 centimeter långt och passar till de flesta sorters arbete. Kockkniv kan även kallas fransk kniv, men det allra vanligaste är att den kallas kockkniv. En vanlig felsägning är kökskniv, som snarare är ett samlingsnamn för alla knivar ett kök innehåller.
Kockknivar kan vara tillverkad i flera olika material, men de allra vanligaste är att tillverka keramiska kockknivar eller kockknivar i stål. Innan du köper din kockkniv ska du fundera på vilket material som passar dig och dina användningsområden bäst. Fundera även över hur långt bladet ska vara. Långt blad kan ibland framstås som otympligt, men kan du hantera det rätt blir knivskärningen enbart lättare.
Eftersom kockkniven går att använda till så många olika material så slits kniven snabbt. Därför är det viktigt att du behandlar den rätt. Diska den för hand, ha den aldrig i kökslådan (knivblock eller magnetlist är det enda rätta) och låt den aldrig vara odiskad en längre tid.
Att behandla den rätt är extra viktigt om du vill att den ska bli din sanna vän i köket. Den kan hantera många material och hjälpa dig med mycket- men det förutsätter att du behandlar den rätt.
Det är bättre att investera i en riktigt kvalitativ rejäl kockkniv än att köpa en halvbra som måste slipas ofta och aldrig är skarp nog.
3 saker att tänka på
- Om kvalitetsknivar behandlas väl kommer de att vara skarpa långt mycket längre än vanliga kockknivar. De bör handdiskas och slipas. Du slipper därmed köpa nya knivar varje år, vilket kan vara fallet med lite billigare knivar.
- Ett billigt sätt att få din kockkniv att hålla längre är att ha en bra förvaring. Passa på att köpa en magnetlist eller bra knivhållare så att kniven inte slits i kökslådan.
- Bladets längd är viktigare än du tror. En lång kniv är nödvändigt om du ska skära i breda stekar eller stora grönsaker. Ska du skära ut mindre stycken behövs en mindre kniv då en lång kniv blir otymplig. En mellanstor och en liten kniv är en bra kombination.