Enkla tips för att välja rätt keramiska knivar när du köper på nätet
Keramiska knivar har på senare år blivit allt mer populärt. Det är känt för att ha enormt starka blad och på ett enkelt sätt ta sig igenom de flesta råvaror. Fördelarna med keramiska knivar är många, men man bör vara medveten om hur man ska behandla dem.
Dess popularitet har flera olika orsaker. Keramiska knivar är mycket lätta. Använder du keramiska knivar anstränger du därför inte handleden lika mycket som om du använde stålknivar.
Keramiska knivar består av ett material som är unikt för sin hårdhet. Bara diamant är hårdare. Det gör att du kan slipa din kniv mer sällan än en stålkniv. Det brukar ofta sägas att det går tio slipningar för en stålkniv på en keramisk knivslipning. Men när du väl ska slipa din keramiska kniv finns det bara ett material som kan handska det- diamant. Det behöver nödvändigtvis inte vara ett problem, då diamantskärpstål inte behöver vara dyrare än vanliga skärpstål.
En nackdel med keramiska knivar är att de inte kan hantera djupfryst mat eller kött med ben i. Den skär klara enkla snitt, men vickar du kniven kan eggen skadas. Fastnar bladet mitt i materialet ska du inte vicka och vrida upp den, utan dra rätt upp.
4 saker att tänka på
- En keramisk kniv är 10 gånger hårdare än en vanlig stålkniv, vilket gör att den slits betydligt mindre. Det bör man ta i beaktande när man jämför priserna med vanliga stålknivar.
- Keramiska knivar behöver slipas betydligt mer sällan än vanliga stålknivar. Hur ofta slipar du dina knivar? Om det är något du brukar strunta i så är detta ett bekvämt val.
- Keramiska knivar kan förstås används till mycket men är perfekt för kött, frukt och grönsaker. Tänk till exempel hur din slöa kökskniv brukar vara mot tomater och lök. En vass kniv gör detta köksarbete betydligt roligare.
- Keramiska knivar är till för dig som har högkvalitetsprodukter i köket. Om du inte bryr dig så mycket om din matlagning kan en vanlig stålkniv räcka gott.